Shakespeare op historische Achterhoekse locatie: King Lear in Winterswijk

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Shakespeare komt naar Winterswijk. Op een historische locatie in deze Achterhoekse gemeente zullen vier acteurs en een muzikant de voorstelling King Lear opvoeren. Het bijzondere aan deze voorstelling is dat deze in vier talen zal zijn: Duits, Nederlands, Engels en het lokale dialect. “Wij zijn grensnegerend”, aldus theatermaker Laurens ten Den.

Locatie: Watermolen Den Helder

De keuze viel op de historische locatie van watermolen Den Helder, nadat theatermaker Ten Den een zoektocht startte op Google Maps naar geschikte locaties in de Achterhoek. Hoewel er weinig over is van de vroegere havezate Plekenpol waar de watermolen deel van uitmaakte, sprak de plek met zijn oude bomen en historische sfeer de theatergroep direct aan.

Voorstelling met herkenning voor de Winterswijkers

Een extra leuk element van de voorstelling is dat acteur Marcell Kaiser origineel uit Stadtlohn komt, net over de grens bij Winterswijk. Als hij in zijn dialect spreekt, zal dit voor de Winterswijkers zeker een feest van herkenning zijn.

Toegankelijke Shakespeare

Bezoekers kunnen eind juni een toegankelijke Shakespeare-voorstelling verwachten, met een vleugje Monty Python-humor, in vier talen en in een intieme omgeving. De voorstelling King Lear gaat over Lear die zijn land en bezit wil verdelen onder zijn drie dochters. Wie het mooist verwoordt hoeveel ze van hem houdt, krijgt meer. Dit leidt tot een tragedie waarin de koning zijn verstand verliest, zijn familie uiteenvalt en het land in de afgrond stort.

Eerste keer in de Achterhoek

Dit is de eerste keer dat het theatergezelschap King’s Men in de Achterhoek optreedt. Ze sluiten hiermee een tournee af langs zes historische plekken in de grensstreek. Ongeacht of ze in Nederland of Duitsland spelen, de voorstelling blijft hetzelfde.